dinsdag, juni 26, 2007

Bietenavontuur (2)

Van mijn bieten uit eigen tuin heb ik bietensalade gemaakt, zoals hieronder beschreven:

Ingrediƫnten:
750 gr vastkokende aardappel gekookt en in blokjes gesneden (warm)
500 gr bietjes gekookt gepeld en in blokjes gesneden (warm)
5 augurken in blokjes evt. wat kappertjes
2 appels in blokjes gesneden
2 hard gekookte eieren
1 rode ui fijngesnipperd

mayonaise
yoghurt
zout
peper
kerry
scheutje wijnazijn
tomatenketchup

Bereiding:
Meng de aardappel, bietjes appel, ui, augurk door elkaar maak een saus van mayonaise, peper, zout, puntje suike, kerrie, tomatenketchup en augurkenvocht (zoetzuur meng dit door de salade laat de salade afkoelen leg wat sla op een bord plaats, leg daarop de salade. Garneren met evt. ei of haring.

donderdag, juni 21, 2007

Bietenavontuur 1

Ik hou niet van bietjes. Tenminste die van mijn moeder (sorry mam) en die uit een potje (sorry Anne). Maar de moestuin geeft bieten in overvloed, dus moet ik er wel aan. Maar weet dus niets van bietjes. Kwam deze site tegen met warenkennis over hoe lang ze gekookt moeten worden. Want recepten met bieten zijn er in overvloed, maar die zijn allemaal al gekookt.

donderdag, juni 14, 2007

Courgettebrood

Voor een brood voor ongeveer drie volwassenen:



  • 1 ui

  • 75 gr. ontbijtspek

  • wat olie

  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel

  • 200 gr. grof geraspte courgette

  • 2 theelepels versgehakte tijmblaadjes

  • 100 gr. geraspte kaas

  • 1 ei

  • een scheutje melk

  • zout en peper naar smaak
Fruit de ui met de in reepjes gesneden ontbijtspek gaar en laat het een beetje afkoelen. Schep de courgette, tijm, ui-spekmengsel en kaas door de bloem. Doe er een losgeklopt ei en een beetje melk bij. Wat zout en peper en meng het tot een samenhangend geheel. Schep het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat en bak het ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Lekker met sla uit de tuin.

zondag, juni 03, 2007

pasta met asperges en zalm-peterseliesaus

We zouden vandaag hartige taart eten, maar toch niet zo'n zin en het moet lang de oven in en de eieren leken op. Anne bracht nog twee ontdooide diepvriespizza's mee van zijn weekendje weg en dat is ook jammer om weg te gooien.

Maar de asperges wilde ik ook niet weggooien, dat is pas echt jammer, dus....

500 gr witte asperges, geschild en in water met wat zout gekookt

ondertussen de saus
een halve rode ui fijn gesnipperd
de ui in ongeveer 30 gr. boter glazig gebakken (niet bruin laten worden), een eetlepel bloem erbij (ook 30 gr. of zo) er een roux van geroerd en daarna een witte saus gemaakt met melk en een half visbouillonblokje erboven verkruimeld.
Daarna in de saus:
110 gr. gerookte zalm in stukjes
platte peterselie (fijn gehakt ongeveer twee eetlepels)
wat citroensap
een flinke mespunt mosterd

pasta erbij gekookt

Kan op de kaart...